Wat bereik je met gedragsverandering en tips om de hond netjes aan de riem te leren lopen

Afgelopen zondag hadden we weer zo’n leuke training op het veld in Rolde. Het was zoals altijd schitterend weer. Dit hebben we afgesproken toen we vanaf september 2017 hondentraining in Rolde gingen geven op het terrein van Oppassen in Assen.

In Rolde geven we geen puppycursus maar gehoorzaamheidstraining aan honden vanaf zo’n 7 maanden tot elke leeftijd daar boven. We geven wel puppycursus maar dat doen we op de locatie in Haren. In Rolde kan men iedere week beginnen met de training. Veel mensen denken dat het geen zin heeft om met een oudere hond te gaan trainen maar dat is onzin. Een hond is net als een mens nooit te oud om te leren. Als je een oudere hond niks meer zou kunnen leren zou het bijvoorbeeld lastig worden om honden te herplaatsen. De meeste honden die voor herplaatsing aangeboden worden geven problemen op hun huidige plek waardoor het lastig is om ze daar te handhaven.
Het is juist verbazingwekkend hoe goed honden zich kunnen aanpassen aan nieuwe situaties. Helaas moeten sommige honden in hun leven heel vaak verkassen. Meestal heeft dit niks met de hond zelf te maken. Maar daar wilde ik het in dit blog eigenlijk helemaal niet over hebben.

Ik wilde het hebben over hoeveel energie ik altijd krijg van de training en hoe blij ik ervan wordt. Dat komt omdat de mensen die bij ons trainen echt gemotiveerd zijn om het beste voor hun hond te doen. De mensen die bij ons trainen hebben allemaal hun eigen reden om met de hond aan de slag te gaan. Al die verschillende honden en evenzo verschillende eigenaren hebben 1 ding gemeen: hun enorme liefde voor hun hond. Als trotse ouders staan ze met hun lieveling op het veld. Heerlijk om te zien.

We geven nu ongeveer een half jaar training op deze locatie en veel van de mensen die in september vorig jaar bij ons zijn begonnen te trainen doen dat nog steeds. Wat opvalt is de enorme vooruitgang die iedereen heeft geboekt. Het is jammer dat we zo weinig video’s maken want als we dat wel deden konden de mensen zelf ook zien hoe ze in eerste instantie binnen kwamen.

Ook al heeft iedereen zijn eigen reden om met de hond te gaan trainen het heeft meestal met de wens te maken bepaald gedrag te willen veranderen. Gedragsverandering kost tijd. Wat is er nog meer nodig om gedrag van je hond te veranderen? Gedrag veranderen kost ook inzet vaak gedurende lange tijd. Probeer daarom eerst duidelijk te krijgen welk gedrag je precies wilt veranderen en als dat gedrag veranderd is worden jij of je hond of je buurman daar dan blijer van? Daar vraag je dus eigenlijk mee waarom je het gedrag wilt veranderen, welke uitkomst verlang je? Het is namelijk zo dat hoeveel te meer last je ergens van hebt hoeveel te gemotiveerder je bent om daar verandering in te brengen. Als je hond altijd zo hard aan de riem trekt dat jij daardoor omvergetrokken bent en de hond daardoor los de straat over rende en er daardoor iemand van zijn fiets viel waardoor die fiets helemaal total loss was en jij 2 week een zere enkel had ben je waarschijnlijk redelijk goed gemotiveerd om dit probleem op te lossen! Straks vertel ik hoe je het probleem uit het voorbeeld daadwerkelijk oplost!

De vraag uit de titel “wat bereik je met gedragsverandering” is duidelijk in het voorbeeld hierboven. Het directe gevolg van het netjes aan de riem leren lopen is dat je voortaan met plezier met je hond gaat wandelen. Maar dat is niet het enige. Er zijn nog veel meer positieve neveneffecten aan deze verandering. Je hebt dit maar mooi voor elkaar gekregen, daardoor voel je je zekerder. Je loopt nu anders met je hond, je loopt nu namelijk als een zelfverzekerde hondenbezitter die de touwtjes stevig in handen heeft. Dit succes maakt het makkelijker een volgend probleem op te lossen. Je hebt immers bewezen dat je het kunt! Je leert dat je de dingen stuk voor stuk moet aanpakken om succes te hebben. Je kunt gaan afstrepen op je lijstje “dingen die ik de hond wil leren”.
De hond heeft ook heel veel geleerd. “Wauw mijn baas kàn het! Daar moet ik dus vanaf nu rekening mee houden, wat zal hij me nog meer gaan leren? Ik ben benieuwd en ik vind het te gek om samen te werken”.

Hoe leer je het netjes aan de riem lopen aan? In dit blog beperk ik me tot het netjes aan de riem leren lopen als de oorzaak ligt in het nooit geleerd hebben. Met training is dit dan op te lossen. Er zijn nog meer redenen waarom een hond trekt maar dat is complex en niet algemeen.

In deze oefening is gebruik gemaakt van de clicker.  

Wil je daarmee leren werken kijk dan naar het instructiefilmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=Dp3dYzaoQ64&t=137s

We leren de hond het netjes aan de riem lopen bij voorkeur eerst los in een gecontroleerde omgeving dus in je huis. Nodig je hond uit bij je te komen door hem te roepen. Laat zien dat je iets lekkers in je linkerhand hebt, doe je hand dicht en laat je arm gestrekt naar beneden hangen. Ga lopen, click na een paar passen en geef de hond een ander brokje als het lokbrokje waar mee je hem op de juiste plek hebt gedirigeerd. We willen hem leren op de juiste plek te lopen maar niet om achter een brokje aan te lopen. Nodig de hond weer uit om naast je te komen lopen, laat een lokbrokje zien, doe je hand dicht en loop weer een paar passen, click en beloon met een ander brokje. Nodig de hond weer uit om naast je te komen lopen doe je hand net zoals de eerdere keren maar nu zonder lokbrokje in je hand, ga lopen, click en beloon. Als je hond snapt dat het de bedoeling is dat hij links naast je loopt zeg je voordat je gaat lopen “Naast” en gaat vervolgens lopen, clicken, belonen enzovoort. Bij het naast lopen mag de hond best om zich heen kijken en geuren opsnuiven maar dit alles terwijl hij ontspannen ter hoogte van de knie blijft lopen. Het tempo bij “Naast” is vlot; alsof je met de bus moet die bijna gaat vertrekken. Als de hond het los kan doe dan de riem om. Ga eerst oefenen in een omgeving met weinig afleiding en maak het gaandeweg moeilijker.




Waar gebeurd en hier komen goed leren

Ik liep laatst te wandelen met een vriendin zonder hond. We liepen door een park. Het was mooi weer en er liepen veel mensen met honden. Een stuk voor ons liep een man die zijn hond bij zich riep. De hond was onderweg naar hem maar pakte toen iets van de grond. De man begon met redelijke stemverheffing te roepen “los, laat los, foei, kom hier”. De hond liet datgene wat hij in zijn bek had los maar ging niet naar zijn baas toe. In plaats daarvan ging hij dan weer een stukje richting baas, dan weer wat verder weg. Hij bleef wel naar zijn baas kijken met een wat lage houding. De baas bleef maar roepen en liep richting zijn hond. Toen kwam de man blijkbaar een bekende tegen waar hij mee ging staan praten. Die andere man had ook een hond bij zich. De twee honden gingen samen heel leuk spelen. Omdat ik het interessant vond wat er gebeurde en benieuwd was hoe het af zou lopen zei ik tegen mijn vriendin dat ik de afloop wilde zien. Dus wij bleven ook een beetje staan dralen wat om ons heen kijkend alsof we de omgeving heel interessant vonden.

Op een gegeven moment liepen de beide mannen weg, ieder naar een kant. De hond van de man die niet wilde komen rende gewoon met hem mee en ze liepen samen weg alsof het voorval van niet willen komen helemaal niet gebeurd was. Dat was fijn om te zien. Het was trouwens ook een leuk stel.

Nu even terug naar wat er gebeurde toen de man zijn hond riep. De hond was van plan om te komen want hij maakte aanstalten om te komen. Maar toen pakte de hond iets in zijn bek en dat wilde de eigenaar blijkbaar niet. De hond liet ook nog netjes los toen de man dat riep maar durfde klaarblijkelijk niet meer bij zijn baas te komen omdat die erg boos met behoorlijke stemverheffing stond te roepen dat de hond moest komen. In dit geval werd de hond gered door een speelkameraad. De hond zag op dat moment het gaan spelen met die andere hond als ontsnapping uit de vervelende situatie. Want dat was het voor een hond. De hond was niet ongehoorzaam maar zat in een conflictsituatie. Je kon zien aan hoe de hond deed dat hij wel wilde komen maar het gewoon niet durfde. Misschien was er al eens eerder een soortgelijke situatie geweest en liep dat voor de hond op een vervelende manier af. Maar dat hoeft niet, het kan zijn dat de manier waarop de baas riep al te intimiderend voor de hond was.

Wat had die man beter kunnen doen? Hij had de hond kunnen roepen en kunnen negeren dat de hond wat oppakte maar hem extra aanmoedigen om te komen; goed zo, goed zo, kom maar! Dan de hond rustig vastpakken bij de halsband en hem prijzen voor het komen, daarna “los commando” geven. De kans zou groot zijn dat de hond datgene wat hij vasthad al had laten vallen toen hij bij de baas aan kwam. Dat doen veel honden.

De moraal van dit verhaal is dat je een hond die naar je toe komt niet moet straffen intimideren of bang moet maken terwijl hij naar je toe komt tenzij je dit geoefend hebt. (Zie verderop de oefening hier komen) Dat snapt een hond niet. Het is heel logisch dat je soms impulsief reageert (hond valt uit naar jogger bijvoorbeeld) maar het allerbelangrijkste om de situatie op te lossen is dat de hond bij je komt!

Daarom is het zo belangrijk dat je je hond traint. Als je je hond dingen leert kun je ze op het moment dat het nodig is gebruiken.

Hoe leer je je hond om altijd en overal ondanks allerlei afleiding te komen als je hem roept?

Je begint hiermee in je woonkamer. Deze oefening is het leukst om met 2 of meer mensen te doen. Het is ook bij uitstek geschikt voor kinderen om hieraan mee te doen. Ik beschrijf de oefening dan ook voor als je met meer personen bent.

Doe de hond zijn halsband om. De 1 houdt de hond bij zijn halsband vast. De hond hoeft niet te gaan zitten, liever niet zelfs, we willen geen druk op de hond leggen. De ander laat de hond zien dat hij iets lekkers heeft en laat de hond er ook even aan slikken. Dan loopt degene die de hond gaat roepen bij de hond weg, telkens achteromkijkend en een beetje leuk pratend. De vasthouder moet de hond bijna niet vast kunnen houden zo graag wil de hond naar de roeper. De roeper loopt zo ver als mogelijk is in de kamer bij de hond weg. Als hij niet verder kan draait hij zich om en maakt de hond nog wat enthousiaster om te komen. Als je kunt voorspellen dat de hond als een pijl uit de boog in 1 streep naar de roeper gaat laat de vasthouder de hond los. Nu zijn er een paar dingen belangrijk: de roeper moet de hond zo gauw die op pad gaat heel erg aanmoedigen: goed zo, goed zo, goed zo, kom maar! En als tweede: als de hond bij de roeper aangekomen is houdt de roeper zijn rechterhand met lekkers ter hoogte van zijn been en laat de hond daarnaar toe komen. Laat de hond aan het lekkers sabbelen en pak intussen met je linkerhand de halsband vast en laat die niet weer los. Dan laat je de hond het lekkers opeten. Je probeert de hond dus niet te vangen door je hand naar voren uit te steken. Daar houden honden echt niet van. Vervolgens hetzelfde maar de andere kant op. Dit herhaal je diverse keren. Als het goed is snapt de hond het trucje en racet hij tussen de 2 mensen heen en weer. Je kunt dit ook met z’n drieën, vieren vijven of meer doen. Je kunt de hond op deze manier de namen van iedereen ook leren. Als de roeper Piet heeft zegt de vasthouder: ga naar Piet. Door dit voortdurend te herhalen leert de hond wie wie is.

Als dit goed gaat gaan we naar stap 2: het toevoegen van afleiding. Je zet een bakje met een paar droge brokjes tussen vasthouder en roeper in. Verder alles hetzelfde. Wat gebeurt er nu? Zo gauw de vasthouder de hond loslaat en de hond langs het bakje komt zal hij daar naartoe willen gaan. Op dat moment zegt de roeper iets in de trant van Uh! of Nee! Als de hond al wel een beetje opgevoed is en ook wel respect heeft voor degene die Uh! of Nee! zegt zal hij even bevriezen zoals we dat noemen. Hij heeft namelijk een probleem: hij mag blijkbaar niet naar het bakje en hij kan ook niet naar de roeper want die doet boos. Wat alle honden doen is na een paar seconden oogcontact met de roeper maken. Precies op dat moment ga je over op aanmoedigen: goed zo, goed zo, kom maar! Je zult zien dat de hond een zucht van verlichting slaakt want hij heeft een oplossing. Hij kan gewoon naar de roeper gaan.

Je gaat nu de oefening op moeilijkere plaatsen doen zoals in de tuin, op zondagmorgen om 7 uur buiten op de stoep, dan in het bos als er geen afleiding is, dan als er een hond in de verte aankomt. Je maakt het dus steeds moeilijker, dat geldt ook voor de afleiding. Die maak je ook steeds moeilijker. Op een gegeven moment laat je iemand met een hond binnenkomen of iemand waar de hond heel dol op is.

Als je dit op deze manier opbouwt en veel oefent krijg je een hond die altijd en overal komt!




Wie kan ons helpen?

We zijn op zoek naar een locatie in Haren of directe omgeving waar we op
zaterdag overdag lessen kunnen geven. We zoeken een plek waar we ook
onderdak kunnen trainen waardoor we niet zo afhankelijk van het weer zijn.

We willen heel graag ons aanbod uitbreiden om aan de vraag die er is te
kunnen voldoen.

Alle tips zijn meer dan welkom!




Vrijwilliger gezocht

Voor onze locatie in Rolde zoeken we een vrijwilliger. We trainen vanaf 3
september op de zondagochtend tussen 10.00 – 13.00.

Spreekt dit je aan en ben je een echte Doorzetter die van mensen en honden
houdt en woon je in Rolde of directe omgeving? Dan kijken we ernaar uit je te
ontmoeten.

Gewoon doen! Je kunt mailen naar info@hondenschooldedoorzetter.nl of
bellen op 06 37342401.




Start nieuwe pretcursus

We starten iedere 4 weken met een nieuwe puppycursus op de locatie in Haren. In de agenda kun je de data en tijden vinden. Op zondag 3 september starten we met een nieuwe pretcursus voor volwassen honden op de locatie in Rolde. Je kunt je opgeven via de mail. Graag ook een telefoonnummer achterlaten. Het is fijn om elkaar gesproken te hebben voor aanvang van de cursus.

Meer informatie over de inhoud van de cursus is te vinden bij groepslessen Puppycursus en Pretcursus.




Workshop ‘Plezierig wandelen met je hond’

Wandelen met de hond zou een feestje moeten zijn, maar dat is niet voor iedereen zo. Veel mensen ervaren problemen tijdens het wandelen. De dingen die vaak genoemd worden zijn:

  • de hond trekt enorm
  • ik krijg de aandacht niet van de hond
  • ik krijg de hond niet terug als hij eenmaal los van de lijn is
  • het lukt niet om de hond bij me te krijgen als hij een andere hond, kat of iets anders ziet.

Tijdens de workshop ‘Plezierig wandelen met je hond’ gaan we in op deze en andere problemen die baasjes ervaren tijdens het wandelen met de hond. Wij zoeken naar een manier om dit gedrag te veranderen, zodat een wandeling daadwerkelijk zorgt voor plezier!

De workshop bestaat uit twee delen. Op zaterdag 11 maart van 9.30 uur – 12.30 uur gaan we het theorie gedeelte behandelen. Kennis van de theorie maakt dat we de praktijk kunnen veranderen! Hoe ontstaat een goede communicatie? Mensen en honden spreken niet dezelfde taal, de natuurlijke reactie van een hond op een gewaarwording is niet per se dezelfde als die van ons. De problemen die mensen ervaren ontstaan hierdoor. Zowel mensen als honden moeten de communicatievorm van de ander leren beheersen wil de liefde kunnen opbloeien. We zullen het belang van het gebruik van de zintuigen behandelen in de communicatie tussen mensen en honden.

Na een uitgebreide uitleg over bovenstaande gaan we het aanleren van commando’s behandelen. Vervolgens gaan we een aantal commando’s die in deze workshop belangrijk zijn uitleggen. Er zal in ieder geval 1 hond aanwezig zijn om te kunnen zien hoe het in de praktijk werkt. Aandacht, netjes aan de riem lopen en hier komen zullen in ieder geval behandeld worden.

Vervolgens ga je thuis aan de slag waarna 14 dagen later op zaterdag 25 maart de praktijk volgt tijdens een gezamenlijke wandeling. De start is om 9.30 uur.

De kosten voor de 2 bijeenkomsten samen zijn €100,- Dit is inclusief lesmateriaal, clicker en koffie of thee. Opgeven kan via de mail.




Start nieuwe pretcursus

Op woensdag 15 en 22 februari begint er weer een nieuwe Pretcursus. Vanwege de voorjaarsvakantie wordt de eerste les op 15 en 22 februari gegeven. Les 2 is op 2 maart. De lestijd is van 19.00 – 20.00. Je kunt je opgeven via de mail. Graag ook een telefoonnummer achterlaten. Het is fijn om elkaar gesproken te hebben voor aanvang van de cursus.
Meer informatie over de inhoud van de cursus is te vinden bij groepslessen Puppycursus en Pretcursus.




Gelukkig nieuwjaar!

Het einde van 2016 is in zicht. Voor De Doorzetter was het een heel mooi jaar. We vonden een nieuwe locatie voor de groepstrainingen. Velen hebben dit jaar de weg naar de Mikkelhorst gevonden om een training met hun hond te volgen. Ook hebben we veel mensen kunnen helpen met de problemen met hun hond of honden door persoonlijke begeleiding.
Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen? We gaan flink aan de weg timmeren in 2017! Het team van De Doorzetter is behoorlijk gegroeid en bestaat nu uit 6 personen. We gaan op zoek naar een 2e locatie zodat we onze activiteiten kunnen uitbreiden. De Mikkelhorst is een prachtige locatie maar voor sommige van de activiteiten die we in de planning hebben is het minder geschikt. Zo zoeken we naar een grote overdekte ruimte met opslagmogelijkheid om bijvoorbeeld behendigheidstoestellen voor agility-training te kunnen bergen.
Bij een nieuw jaar hoort een wens. Mijn wens is vrede voor alle mensen en dieren. Speciaal voor alle honden die soms jarenlang in een opvang zitten wens ik dat velen daarvan in 2017 een definitief huis zullen vinden!




Als je hond bang is voor vuurwerk…

December feestmaand?

December is de maand van de feestdagen, van oud en nieuw en gezelligheid met familie en vrienden. We kijken er elk jaar weer naar uit. Dit geldt echter niet voor je hond, die vaak enorm kan schrikken van vuurwerk. Op de meeste plekken wordt flink geknald. Niet alleen op oudejaarsdag, maar al ver daarvoor.

Als je bijvoorbeeld met je hond van het platteland naar de stad bent verhuisd, dan is de grote hoeveelheid vuurwerk nieuw. Voor jou, en voor je hond. Je staat er vaak niet bij stil om even om te lopen als er vuurwerk in de buurt is, omdat dat op het platteland simpelweg niet nodig was. Plotseling wordt er vuurwerk afgestoken. Je hond schrikt. En jij ook. Dan aai je je hond en je zegt dat er niets aan de hand is, om vervolgens door de lopen. Toch worden veel honden steeds banger voor vuurwerk… De reactie van de hond op vuurwerk is afhankelijk van zijn aanleg, zijn volgende ervaringen met vuurwerk en… jouw reactie erop. Als baasje kun je dus heel wat doen om hiermee om te gaan.

Wat is de oplossing?

Het probleem met vuurwerk is helaas niet op korte termijn op te lossen. Het vraagt om een investering op de lange termijn, die gaat over leiding voor de hond. Voordat de hond ergens op reageert, zal hij dan aan zijn mensen ‘vragen’ wat hij moet doen. Als baasje moet je dus goed leiding kunnen geven, zodat de hond niet alleen naar je luistert, maar ook wéét dat hij op je kan rekenen. De hond ontleent zijn zekerheid aan jouw goede leiding. Hij ontwikkelt het vertrouwen, dat nodig is om een vervolgstap te kunnen maken.

Die vervolgstap bestaat uit het veranderen van het idee wat de hond over vuurwerk heeft. Je maakt vuurwerk leuk! Vuurwerk betekent worst, kaas of kip! Thuis begin je met het afspelen van vuurwerkgeluiden, die je steeds uitbreidt. Ook kun je in de tuin vuurwerk afsteken (zogenaamd categorie 1-vuurwerk, dat het hele jaar afgestoken mag worden). Als je het goed opbouwt, wordt de hond ongevoelig voor de knallen.

Zijn er ook andere oplossingen?

Helaas; alle andere oplossingen zijn kortetermijnoplossingen en symptoombestrijding.

  • Kortetermijnoplossingen: Bachbloesems kunnen enorm helpen. Kijk op www.bachflowers.nl. voor meer informatie. Verder worden er de meest uiteenlopende kortetermijnoplossingen aangeboden, maar wees erg voorzichtig met middelen die de hond moet innemen. Schaf die alleen bij de dierenarts aan!
  • Symptoombestrijding: de leukste symptoombestrijder is op vakantie gaan met de hond in een vuurwerkvrij gebied! Verder bestaat er een koptelefoon voor honden en kun je de hond een thundershirt laten dragen. De hond in een pension brengen is erg sneu.

Voorkomen is beter dan genezen!

Ook in dit geval is voorkomen beter dan genezen. Laat een jonge hond daarom ook direct aan geluiden zoals vuurwerk, onweer en harde wind wennen.

Hond bang voor vuurwerk
Hond bang voor vuurwerk
Hond bang voor vuurwerk

Start nieuwe puppycursus

Op woensdag 9 november begint er weer een nieuwe puppycursus. De lestijd is van 19.00 – 20.00. Je kunt je opgeven via de mail. Graag ook een telefoonnummer achterlaten. Het is fijn om elkaar gesproken te hebben voor aanvang van de cursus.

Voor meer informatie over de inhoud van de cursus kun je bij groepslessen, puppycursus en Pretcursus kijken.