Wie kan ons helpen?

We zijn op zoek naar een locatie in Haren of directe omgeving waar we op
zaterdag overdag lessen kunnen geven. We zoeken een plek waar we ook
onderdak kunnen trainen waardoor we niet zo afhankelijk van het weer zijn.

We willen heel graag ons aanbod uitbreiden om aan de vraag die er is te
kunnen voldoen.

Alle tips zijn meer dan welkom!
Vrijwilliger gezocht

Voor onze locatie in Rolde zoeken we een vrijwilliger. We trainen vanaf 3
september op de zondagochtend tussen 10.00 – 13.00.

Spreekt dit je aan en ben je een echte Doorzetter die van mensen en honden
houdt en woon je in Rolde of directe omgeving? Dan kijken we ernaar uit je te
ontmoeten.

Gewoon doen! Je kunt mailen naar info@hondenschooldedoorzetter.nl of
bellen op 06 37342401.
Start nieuwe pretcursus

We starten iedere 4 weken met een nieuwe puppycursus op de locatie in Haren. In de agenda kun je de data en tijden vinden. Op zondag 3 september starten we met een nieuwe pretcursus voor volwassen honden op de locatie in Rolde. Je kunt je opgeven via de mail. Graag ook een telefoonnummer achterlaten. Het is fijn om elkaar gesproken te hebben voor aanvang van de cursus.

Meer informatie over de inhoud van de cursus is te vinden bij groepslessen Puppycursus en Pretcursus.
Workshop ‘Plezierig wandelen met je hond’

Wandelen met de hond zou een feestje moeten zijn, maar dat is niet voor iedereen zo. Veel mensen ervaren problemen tijdens het wandelen. De dingen die vaak genoemd worden zijn:

  • de hond trekt enorm
  • ik krijg de aandacht niet van de hond
  • ik krijg de hond niet terug als hij eenmaal los van de lijn is
  • het lukt niet om de hond bij me te krijgen als hij een andere hond, kat of iets anders ziet.

Tijdens de workshop ‘Plezierig wandelen met je hond’ gaan we in op deze en andere problemen die baasjes ervaren tijdens het wandelen met de hond. Wij zoeken naar een manier om dit gedrag te veranderen, zodat een wandeling daadwerkelijk zorgt voor plezier!

De workshop bestaat uit twee delen. Op zaterdag 11 maart van 9.30 uur – 12.30 uur gaan we het theorie gedeelte behandelen. Kennis van de theorie maakt dat we de praktijk kunnen veranderen! Hoe ontstaat een goede communicatie? Mensen en honden spreken niet dezelfde taal, de natuurlijke reactie van een hond op een gewaarwording is niet per se dezelfde als die van ons. De problemen die mensen ervaren ontstaan hierdoor. Zowel mensen als honden moeten de communicatievorm van de ander leren beheersen wil de liefde kunnen opbloeien. We zullen het belang van het gebruik van de zintuigen behandelen in de communicatie tussen mensen en honden.

Na een uitgebreide uitleg over bovenstaande gaan we het aanleren van commando’s behandelen. Vervolgens gaan we een aantal commando’s die in deze workshop belangrijk zijn uitleggen. Er zal in ieder geval 1 hond aanwezig zijn om te kunnen zien hoe het in de praktijk werkt. Aandacht, netjes aan de riem lopen en hier komen zullen in ieder geval behandeld worden.

Vervolgens ga je thuis aan de slag waarna 14 dagen later op zaterdag 25 maart de praktijk volgt tijdens een gezamenlijke wandeling. De start is om 9.30 uur.

De kosten voor de 2 bijeenkomsten samen zijn €100,- Dit is inclusief lesmateriaal, clicker en koffie of thee. Opgeven kan via de mail.
Start nieuwe pretcursus

Op woensdag 15 en 22 februari begint er weer een nieuwe Pretcursus. Vanwege de voorjaarsvakantie wordt de eerste les op 15 en 22 februari gegeven. Les 2 is op 2 maart. De lestijd is van 19.00 – 20.00. Je kunt je opgeven via de mail. Graag ook een telefoonnummer achterlaten. Het is fijn om elkaar gesproken te hebben voor aanvang van de cursus.
Meer informatie over de inhoud van de cursus is te vinden bij groepslessen Puppycursus en Pretcursus.
Gelukkig nieuwjaar!

Het einde van 2016 is in zicht. Voor De Doorzetter was het een heel mooi jaar. We vonden een nieuwe locatie voor de groepstrainingen. Velen hebben dit jaar de weg naar de Mikkelhorst gevonden om een training met hun hond te volgen. Ook hebben we veel mensen kunnen helpen met de problemen met hun hond of honden door persoonlijke begeleiding.
Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen? We gaan flink aan de weg timmeren in 2017! Het team van De Doorzetter is behoorlijk gegroeid en bestaat nu uit 6 personen. We gaan op zoek naar een 2e locatie zodat we onze activiteiten kunnen uitbreiden. De Mikkelhorst is een prachtige locatie maar voor sommige van de activiteiten die we in de planning hebben is het minder geschikt. Zo zoeken we naar een grote overdekte ruimte met opslagmogelijkheid om bijvoorbeeld behendigheidstoestellen voor agility-training te kunnen bergen.
Bij een nieuw jaar hoort een wens. Mijn wens is vrede voor alle mensen en dieren. Speciaal voor alle honden die soms jarenlang in een opvang zitten wens ik dat velen daarvan in 2017 een definitief huis zullen vinden!
Als je hond bang is voor vuurwerk…

December feestmaand?

December is de maand van de feestdagen, van oud en nieuw en gezelligheid met familie en vrienden. We kijken er elk jaar weer naar uit. Dit geldt echter niet voor je hond, die vaak enorm kan schrikken van vuurwerk. Op de meeste plekken wordt flink geknald. Niet alleen op oudejaarsdag, maar al ver daarvoor.

Als je bijvoorbeeld met je hond van het platteland naar de stad bent verhuisd, dan is de grote hoeveelheid vuurwerk nieuw. Voor jou, en voor je hond. Je staat er vaak niet bij stil om even om te lopen als er vuurwerk in de buurt is, omdat dat op het platteland simpelweg niet nodig was. Plotseling wordt er vuurwerk afgestoken. Je hond schrikt. En jij ook. Dan aai je je hond en je zegt dat er niets aan de hand is, om vervolgens door de lopen. Toch worden veel honden steeds banger voor vuurwerk… De reactie van de hond op vuurwerk is afhankelijk van zijn aanleg, zijn volgende ervaringen met vuurwerk en… jouw reactie erop. Als baasje kun je dus heel wat doen om hiermee om te gaan.

Wat is de oplossing?

Het probleem met vuurwerk is helaas niet op korte termijn op te lossen. Het vraagt om een investering op de lange termijn, die gaat over leiding voor de hond. Voordat de hond ergens op reageert, zal hij dan aan zijn mensen ‘vragen’ wat hij moet doen. Als baasje moet je dus goed leiding kunnen geven, zodat de hond niet alleen naar je luistert, maar ook wéét dat hij op je kan rekenen. De hond ontleent zijn zekerheid aan jouw goede leiding. Hij ontwikkelt het vertrouwen, dat nodig is om een vervolgstap te kunnen maken.

Die vervolgstap bestaat uit het veranderen van het idee wat de hond over vuurwerk heeft. Je maakt vuurwerk leuk! Vuurwerk betekent worst, kaas of kip! Thuis begin je met het afspelen van vuurwerkgeluiden, die je steeds uitbreidt. Ook kun je in de tuin vuurwerk afsteken (zogenaamd categorie 1-vuurwerk, dat het hele jaar afgestoken mag worden). Als je het goed opbouwt, wordt de hond ongevoelig voor de knallen.

Zijn er ook andere oplossingen?

Helaas; alle andere oplossingen zijn kortetermijnoplossingen en symptoombestrijding.

  • Kortetermijnoplossingen: Bachbloesems kunnen enorm helpen. Kijk op www.bachflowers.nl. voor meer informatie. Verder worden er de meest uiteenlopende kortetermijnoplossingen aangeboden, maar wees erg voorzichtig met middelen die de hond moet innemen. Schaf die alleen bij de dierenarts aan!
  • Symptoombestrijding: de leukste symptoombestrijder is op vakantie gaan met de hond in een vuurwerkvrij gebied! Verder bestaat er een koptelefoon voor honden en kun je de hond een thundershirt laten dragen. De hond in een pension brengen is erg sneu.

Voorkomen is beter dan genezen!

Ook in dit geval is voorkomen beter dan genezen. Laat een jonge hond daarom ook direct aan geluiden zoals vuurwerk, onweer en harde wind wennen.

Hond bang voor vuurwerk
Hond bang voor vuurwerk
Hond bang voor vuurwerk

Start nieuwe puppycursus

Op woensdag 9 november begint er weer een nieuwe puppycursus. De lestijd is van 19.00 – 20.00. Je kunt je opgeven via de mail. Graag ook een telefoonnummer achterlaten. Het is fijn om elkaar gesproken te hebben voor aanvang van de cursus.

Voor meer informatie over de inhoud van de cursus kun je bij groepslessen, puppycursus en Pretcursus kijken.
Hondenschool De Doorzetter zoekt vrijwilliger

Wij zoeken een vrijwilliger die dol is op honden en er graag meer over wil leren.

Wie zoeken we?

Uiteraard ben je een doorzetter! Je bent in ieder geval beschikbaar op woensdagavond van 18.00 uur tot 22.00 uur. Dat je van honden en mensen houdt is natuurlijk logisch. Voor de rest zoeken we iemand die goed bij ons past, dat is belangrijker dan bijvoorbeeld je ervaring.

Wat bieden wij?

Je krijgt de mogelijkheid om heel veel te leren over hondengedrag en je kunt onderzoeken of hier je passie ligt. Daarnaast kun je gratis trainen met je eigen hond en persoonlijke begeleiding krijgen.

Wie zijn wij?

Hondenschool De Doorzetter is al sinds 1998 een professionele hondenschool waar doorzetten en gezelligheid hand in hand gaan.

De groepslessen worden op woensdagavond gegeven, op zorgboerderij ‘De Mikkelhorst’ in Haren.
Naast groepslessen geven we van tijd tot tijd workshops, daarnaast is persoonlijke begeleiding een belangrijk onderdeel van De Doorzetter.

Heb je interesse?

Schroom niet om contact op te nemen, wat kan je gebeuren? We kijken ernaar uit je te ontmoeten!
Je kunt mailen: info@hondenschooldedoorzetter.nl of bellen: 06-37342401.

Spelen met anderen honden

Spelen met andere honden moet voor iedere hond leuk zijn. Dat is het basisprincipe. Om het spelen goed te laten verlopen, is het belangrijk om voorbereid op pad te gaan.

Over spelen met andere honden is veel te vertellen. Ten eerste is kun je je afvragen in welke mate het belangrijk is dat je hond met andere honden leert spelen. Dit is onder andere afhankelijk van de situatie waarin de hond gehouden wordt. Als je op een afgelegen boerderij woont, zullen andere honden geen grote rol spelen. In een woonwijk met park waar iedereen zijn hond uitlaat, ontkom je er niet aan. Het ligt ook aan het ras. Het ene ras is door zijn aanleg veel meer gericht op soortgenoten dan het andere ras.

De vroege socialisatie

Het leren kennen van andere honden hoort zeker bij de socialisatie van een pup. De vroege socialisatie ligt tussen de 4 en 12 weken, wanneer de pup vaak nog bij de fokker is. Normaal gesproken zijn daar nestgenoten en in ieder geval de moeder. Sommige pups worden in een omgeving geboren waar meer honden zijn. Hoe een pup later over andere honden denkt, heeft veel te maken met zijn ervaringen met andere honden in de vroege socialisatiefase. Daarom is het heel belangrijk om een pup gecontroleerd te laten spelen. Stel, een pup kan voortdurend uithalen naar nestgenoten. Als de moeder of nestgenoten de pup niet corrigeren, vindt de pup het normaal om dit gedrag te vertonen. Ook wordt hij er steeds beter in; oefening baart kunst! Tegelijkertijd zijn er in deze situatie pups die slecht behandeld worden, omdat er over ze heen wordt gewalst. De pups die de dupe zijn van zo’n niet te stoppen wildebras hebben later een heel ander idee over honden dan de wildebras zelf.

Vaak beleeft de pup ook een deel van de vroege socialisatie bij zijn nieuwe bazen. Ook nu is het heel verschillend hoe dat zal gaan, geen enkele situatie is hetzelfde. Als een pup in een huis komt waar al een andere hond aanwezig is, ligt het aan het karakter en de sociale vaardigheden van die hond wat de pup gaat leren. Uiteraard is de rol van de bazen heel belangrijk. Die moeten in de gaten houden of het gedrag van de pup en de oudere hond gewenst is. Anders moet er ingegrepen worden. Een pup en een oudere hond moeten niet voortdurend kunnen spelen. De kans dat de pup zich gedrag eigen maakt dat later grote problemen geeft is groot. Een goede tip als er meer honden in huis wonen: leer de honden om samen met een speeltje te spelen in plaats van met elkaar!

Andere honden ontmoeten

Er komt een moment dat je met je pup de wijde wereld in gaat. Wat moet je doen als je een andere hond tegenkomt? In het geval dat je hond los loopt, roep je je hond altijd bij je. Zo leer je aan je hond dat een andere hond betekent: naar je baas gaan. Als je dit consequent herhaalt, gaat je hond dit op een gegeven moment uit zichzelf doen. Dat is erg prettig, want zo heb jij alle controle. Als de andere hond goed is met andere honden, kun je jouw hond vervolgens toestemming geven om te gaan spelen door het commando ‘vrij’ te geven. Aangelijnde honden kunnen niet met elkaar spelen, daar komt niks goeds van! De riemen raken door elkaar en er is geen mogelijkheid om weg te komen. Honden die doorgaans goed zijn met soortgenoten kunnen hierdoor alsnog gaan snauwen, omdat het ze, letterlijk in dit geval, benauwt.

Aanlijnen

Als je aangelijnde honden tegenkomt, lijn je jouw hond ook aan. De andere hond is meestal niet voor niets aangelijnd. En het hoort bij sociaal gedrag van baasjes om bij een aangelijnde hond de eigen hond ook aan te lijnen. Als de andere hond dichterbij komt, merk je misschien wel wat de reden is; het zou kunnen dat de aangelijnde hond naar jouw hond uitvalt. Op zo’n moment ben je blij dat je jouw hond hebt geleerd om bij je te komen bij het naderen van een andere hond!

De secundaire socialisatie

Het is belangrijk dat je je verdiept in hondentaal, dat je de lichaamstaal van honden leert, zodat je in kunt schatten wat de bedoeling is van een passerende hond. Als je er niet gerust op bent, loop je een andere kant op. Doe er alles aan om te voorkomen dat je pup slechte ervaringen met andere honden krijgt. Zeker in de zogenaamde secundaire socialisatiefase. Deze periode ligt tussen de 12 weken en een half jaar. In deze periode is de pup veel minder open dan in de vroege socialisatiefase. Het herstelvermogen na vervelende ervaringen is in deze periode sterk afgenomen. Als de pup in deze periode vaak een slechte ervaring met andere honden heeft, kan hij later bang voor andere honden worden. Het ligt aan de aanleg van de pup of hij wil vluchten of dat hij in de aanval gaat. Beiden moet je niet willen.

Ingrijpen in het hondenspel?

Het spel moet voor iedere hond die meespeelt leuk zijn. Als je ziet dat jouw hond het niet naar de zin heeft, te bazig, wild of bang is, haal je hem er bij weg. Soms moet een hond tijdens een speelsessie voortdurend rennen voor zijn leven om te zorgen dat er geen bullebak op hem springt of hem omvergooit. Als jouw hond die bullebak is, haal je hem er ook bij weg als hij na een waarschuwing niet stopt met zijn te wilde gedrag.

Iedere hond is anders, ieder ras speelt op zijn eigen manier. Een terriër speelt veel ruwer dan een retriever, dat past dus niet zo goed. De aanleg van een hond bepaalt op wat voor manier hij speelt. Het is aan de baas om dit in goede banen te leiden. Leer je hond welk gedrag je tolereert, wat voor je hond het gunstige resultaat heeft dat hij mag mee spelen. Leer hem ook welk gedrag je niet tolereert, wat voor je hond betekent dat het uit is met de pret.

Er wordt vaak gezegd: laat ze het maar gewoon uitzoeken, honden regelen het wel onder elkaar. Maar zo werkt het niet…

Samengevat kun je dus zeggen:

  • iedere pup moet in de socialisatiefase kennismaken met andere honden
  • spelen moet gecontroleerd gebeuren
  • spelen moet altijd voor iedere deelnemer leuk zijn

Als je je hieraan houdt, zijn alle honden blij! En de baasjes trouwens ook.

Spelen met andere honden

Spelen met andere honden

Spelen met andere honden