December feestmaand?

December is de maand van de feestdagen, van oud en nieuw en gezelligheid met familie en vrienden. We kijken er elk jaar weer naar uit. Dit geldt echter niet voor je hond, die vaak enorm kan schrikken van vuurwerk. Op de meeste plekken wordt flink geknald. Niet alleen op oudejaarsdag, maar al ver daarvoor.

Als je bijvoorbeeld met je hond van het platteland naar de stad bent verhuisd, dan is de grote hoeveelheid vuurwerk nieuw. Voor jou, en voor je hond. Je staat er vaak niet bij stil om even om te lopen als er vuurwerk in de buurt is, omdat dat op het platteland simpelweg niet nodig was. Plotseling wordt er vuurwerk afgestoken. Je hond schrikt. En jij ook. Dan aai je je hond en je zegt dat er niets aan de hand is, om vervolgens door de lopen. Toch worden veel honden steeds banger voor vuurwerk… De reactie van de hond op vuurwerk is afhankelijk van zijn aanleg, zijn volgende ervaringen met vuurwerk en… jouw reactie erop. Als baasje kun je dus heel wat doen om hiermee om te gaan.

Wat is de oplossing?

Het probleem met vuurwerk is helaas niet op korte termijn op te lossen. Het vraagt om een investering op de lange termijn, die gaat over leiding voor de hond. Voordat de hond ergens op reageert, zal hij dan aan zijn mensen ‘vragen’ wat hij moet doen. Als baasje moet je dus goed leiding kunnen geven, zodat de hond niet alleen naar je luistert, maar ook wéét dat hij op je kan rekenen. De hond ontleent zijn zekerheid aan jouw goede leiding. Hij ontwikkelt het vertrouwen, dat nodig is om een vervolgstap te kunnen maken.

Die vervolgstap bestaat uit het veranderen van het idee wat de hond over vuurwerk heeft. Je maakt vuurwerk leuk! Vuurwerk betekent worst, kaas of kip! Thuis begin je met het afspelen van vuurwerkgeluiden, die je steeds uitbreidt. Ook kun je in de tuin vuurwerk afsteken (zogenaamd categorie 1-vuurwerk, dat het hele jaar afgestoken mag worden). Als je het goed opbouwt, wordt de hond ongevoelig voor de knallen.

Zijn er ook andere oplossingen?

Helaas; alle andere oplossingen zijn kortetermijnoplossingen en symptoombestrijding.

  • Kortetermijnoplossingen: Bachbloesems kunnen enorm helpen. Kijk op www.bachflowers.nl. voor meer informatie. Verder worden er de meest uiteenlopende kortetermijnoplossingen aangeboden, maar wees erg voorzichtig met middelen die de hond moet innemen. Schaf die alleen bij de dierenarts aan!
  • Symptoombestrijding: de leukste symptoombestrijder is op vakantie gaan met de hond in een vuurwerkvrij gebied! Verder bestaat er een koptelefoon voor honden en kun je de hond een thundershirt laten dragen. De hond in een pension brengen is erg sneu.

Voorkomen is beter dan genezen!

Ook in dit geval is voorkomen beter dan genezen. Laat een jonge hond daarom ook direct aan geluiden zoals vuurwerk, onweer en harde wind wennen.

Hond bang voor vuurwerk
Hond bang voor vuurwerk
Hond bang voor vuurwerk