Afgelopen zondag hadden we weer zo’n leuke training op het veld in Rolde. Het was zoals altijd schitterend weer. Dit hebben we afgesproken toen we vanaf september 2017 hondentraining in Rolde gingen geven op het terrein van Oppassen in Assen.

In Rolde geven we geen puppycursus maar gehoorzaamheidstraining aan honden vanaf zo’n 7 maanden tot elke leeftijd daar boven. We geven wel puppycursus maar dat doen we op de locatie in Haren. In Rolde kan men iedere week beginnen met de training. Veel mensen denken dat het geen zin heeft om met een oudere hond te gaan trainen maar dat is onzin. Een hond is net als een mens nooit te oud om te leren. Als je een oudere hond niks meer zou kunnen leren zou het bijvoorbeeld lastig worden om honden te herplaatsen. De meeste honden die voor herplaatsing aangeboden worden geven problemen op hun huidige plek waardoor het lastig is om ze daar te handhaven.
Het is juist verbazingwekkend hoe goed honden zich kunnen aanpassen aan nieuwe situaties. Helaas moeten sommige honden in hun leven heel vaak verkassen. Meestal heeft dit niks met de hond zelf te maken. Maar daar wilde ik het in dit blog eigenlijk helemaal niet over hebben.

Ik wilde het hebben over hoeveel energie ik altijd krijg van de training en hoe blij ik ervan wordt. Dat komt omdat de mensen die bij ons trainen echt gemotiveerd zijn om het beste voor hun hond te doen. De mensen die bij ons trainen hebben allemaal hun eigen reden om met de hond aan de slag te gaan. Al die verschillende honden en evenzo verschillende eigenaren hebben 1 ding gemeen: hun enorme liefde voor hun hond. Als trotse ouders staan ze met hun lieveling op het veld. Heerlijk om te zien.

We geven nu ongeveer een half jaar training op deze locatie en veel van de mensen die in september vorig jaar bij ons zijn begonnen te trainen doen dat nog steeds. Wat opvalt is de enorme vooruitgang die iedereen heeft geboekt. Het is jammer dat we zo weinig video’s maken want als we dat wel deden konden de mensen zelf ook zien hoe ze in eerste instantie binnen kwamen.

Ook al heeft iedereen zijn eigen reden om met de hond te gaan trainen het heeft meestal met de wens te maken bepaald gedrag te willen veranderen. Gedragsverandering kost tijd. Wat is er nog meer nodig om gedrag van je hond te veranderen? Gedrag veranderen kost ook inzet vaak gedurende lange tijd. Probeer daarom eerst duidelijk te krijgen welk gedrag je precies wilt veranderen en als dat gedrag veranderd is worden jij of je hond of je buurman daar dan blijer van? Daar vraag je dus eigenlijk mee waarom je het gedrag wilt veranderen, welke uitkomst verlang je? Het is namelijk zo dat hoeveel te meer last je ergens van hebt hoeveel te gemotiveerder je bent om daar verandering in te brengen. Als je hond altijd zo hard aan de riem trekt dat jij daardoor omvergetrokken bent en de hond daardoor los de straat over rende en er daardoor iemand van zijn fiets viel waardoor die fiets helemaal total loss was en jij 2 week een zere enkel had ben je waarschijnlijk redelijk goed gemotiveerd om dit probleem op te lossen! Straks vertel ik hoe je het probleem uit het voorbeeld daadwerkelijk oplost!

De vraag uit de titel “wat bereik je met gedragsverandering” is duidelijk in het voorbeeld hierboven. Het directe gevolg van het netjes aan de riem leren lopen is dat je voortaan met plezier met je hond gaat wandelen. Maar dat is niet het enige. Er zijn nog veel meer positieve neveneffecten aan deze verandering. Je hebt dit maar mooi voor elkaar gekregen, daardoor voel je je zekerder. Je loopt nu anders met je hond, je loopt nu namelijk als een zelfverzekerde hondenbezitter die de touwtjes stevig in handen heeft. Dit succes maakt het makkelijker een volgend probleem op te lossen. Je hebt immers bewezen dat je het kunt! Je leert dat je de dingen stuk voor stuk moet aanpakken om succes te hebben. Je kunt gaan afstrepen op je lijstje “dingen die ik de hond wil leren”.
De hond heeft ook heel veel geleerd. “Wauw mijn baas kàn het! Daar moet ik dus vanaf nu rekening mee houden, wat zal hij me nog meer gaan leren? Ik ben benieuwd en ik vind het te gek om samen te werken”.

Hoe leer je het netjes aan de riem lopen aan? In dit blog beperk ik me tot het netjes aan de riem leren lopen als de oorzaak ligt in het nooit geleerd hebben. Met training is dit dan op te lossen. Er zijn nog meer redenen waarom een hond trekt maar dat is complex en niet algemeen.

In deze oefening is gebruik gemaakt van de clicker.  

Wil je daarmee leren werken kijk dan naar het instructiefilmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=Dp3dYzaoQ64&t=137s

We leren de hond het netjes aan de riem lopen bij voorkeur eerst los in een gecontroleerde omgeving dus in je huis. Nodig je hond uit bij je te komen door hem te roepen. Laat zien dat je iets lekkers in je linkerhand hebt, doe je hand dicht en laat je arm gestrekt naar beneden hangen. Ga lopen, click na een paar passen en geef de hond een ander brokje als het lokbrokje waar mee je hem op de juiste plek hebt gedirigeerd. We willen hem leren op de juiste plek te lopen maar niet om achter een brokje aan te lopen. Nodig de hond weer uit om naast je te komen lopen, laat een lokbrokje zien, doe je hand dicht en loop weer een paar passen, click en beloon met een ander brokje. Nodig de hond weer uit om naast je te komen lopen doe je hand net zoals de eerdere keren maar nu zonder lokbrokje in je hand, ga lopen, click en beloon. Als je hond snapt dat het de bedoeling is dat hij links naast je loopt zeg je voordat je gaat lopen “Naast” en gaat vervolgens lopen, clicken, belonen enzovoort. Bij het naast lopen mag de hond best om zich heen kijken en geuren opsnuiven maar dit alles terwijl hij ontspannen ter hoogte van de knie blijft lopen. Het tempo bij “Naast” is vlot; alsof je met de bus moet die bijna gaat vertrekken. Als de hond het los kan doe dan de riem om. Ga eerst oefenen in een omgeving met weinig afleiding en maak het gaandeweg moeilijker.