Puppycursus

De puppycursus is bij ons de P.R.E.T-cursus. Iedereen die voor het eerst bij De Doorzetter komt trainen, begint met de pretcursus. Er zijn dan ook twee groepen voor de pretcursus: één voor puppy’s en één voor volwassen honden. De aangeboden stof is hetzelfde, omdat de informatie die nodig is om een hond (her)op te voeden hetzelfde is voor een puppy als voor een volwassen hond.

Tijdens de cursus leren cursisten om de hond (her)op te voeden tot een prettige huisgenoot, waar iedereen plezier aan heeft.

In de praktijk komt dit neer op drie aspecten:

  • trainen gebaseerd op het belonen van goed gedrag en het negeren van verkeerd gedrag
  • de roedelregels toepassen: de hondentaal goed leren kennen en die toepassen
  • de hond leren op commando’s te reageren, waardoor we in iedere situatie controle over de hond hebben.

De training begint met de hond aanleren wanneer gedrag gewenst is en wanneer niet.

Heel vaak is het voor de hond niet duidelijk of bepaald gedrag wel of niet gewenst is. Dit komt doordat óf de beloning óf de straf niet op het juiste moment gegeven wordt. Hierdoor moet de hond min of meer gaan raden wat er van hem verwacht wordt. Om dit te voorkomen, leren we de hond een signaal (positieve bekrachtiger), dat betekent: dit was het juiste gedrag, einde oefening en kom je beloning maar halen. Ook leren we de hond een signaal (negatieve bekrachtiger) dat betekent: stoppen waar je mee bezig bent levert je meer op dan doorgaan. Stoppen levert namelijk weer een positieve bekrachtiger op.

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar na de uitleg op de cursus zal blijken dat het meevalt.

De cursus bestaat uit acht wekelijkse lessen van één uur en wordt gegeven op zorgboerderij ‘De Mikkelhorst’ in Haren en bij voldoende belangstelling ook op de locatie in Rolde.

puppycursus1
Puppycursus in Groningen
Puppycursus in Groningen